Bycie kucharzem to dla wielu osób spełnienie marzeń. Profesja ta łączy ze sobą sprawność manualną, kreatywność i artystyczny zapał. Tworzenie potraw, które zachwycają smakiem i wyglądem, daje ogromną radość. Jednak wielu kandydatów do pracy w gastronomii zastanawia się, czy poza satysfakcją mogą liczyć również na dobre pieniądze. Sprawdź, ile zarabia kucharz i od czego zależy jego wynagrodzenie.
Kucharz – ile zarabia?
Zarobki kucharza mogą znacznie się różnić. Wpływ na wynagrodzenie kucharza ma bardzo wiele zmiennych, spośród których kluczowe są posiadana wiedza i doświadczenie, staż, typ lokalu gastronomicznego, lokalizacja restauracji czy jej renoma.
Ile zarabia kucharz miesięcznie? Na samym początku swojej drogi zawodowej można liczyć na ok. 5000-6000 zł miesięcznie. Bardziej doświadczeni przedstawiciele branży są oczywiście cenieni wyżej – zarobki kucharzy, którzy spędzili już w kuchni kilka lat, sięgają 8000 zł brutto. W renomowanych lokalach najważniejszą osobą jest właśnie kucharz – wynagrodzenie może w tym przypadku sięgnąć znacznie więcej.
Nie zawsze możemy jednak od razu liczyć na cały etat. Zwłaszcza osobom bez doświadczenia proponuje się raczej umowy zlecenia na godziny. Taki sam tryb wynagrodzenia może dotyczyć tych lokali, które działają nieregularnie – np. firm cateringowych. Warto więc zastanowić się, ile zarabia kucharz na godzinę. Także i w tym przypadku liczy się przede wszystkim doświadczenie oraz umiejętności. Typowa stawka godzinowa kucharza na początku mieści się w granicach 35–40 zł brutto. Warto jednak podkreślić, że stawka kucharza za godzinę zależy od wielu czynników – poziomu lokalu, rodzaju umowy czy nawet sezonu.
Praca w gastronomii – zarobki poszczególnych pracowników
Zarobki w gastronomii są bardzo zróżnicowane. Dla kucharzy oraz dla innych pracowników branży można wyróżnić konkretne widełki płacowe. Ile zarabia się w gastronomii?
- szef kuchni – jego pensja jest najwyższa, często przekracza 10000 zł brutto miesięcznie w dobrej restauracji lub hotelu;
- kucharz – jak wspomniano, to ile kucharz zarabia miesięcznie zależy od doświadczenia i miejsca pracy, ale standard to 5000–8000 zł brutto;
- pomoc kuchenna – to stanowisko startowe, gdzie realnie można liczyć na najniższą krajową;
- kelner – jego płaca zasadnicza jest często niższa (płaca minimalna lub nieco powyżej), ale dochodzą do tego napiwki, które potrafią znacząco zwiększyć dochód.
Kucharz – zarobki w różnych miejscach
To, na jakie zarobki kucharz może liczyć, zależy w dużej mierze od rodzaju lokalu. Ile zarabia kucharz w restauracji standardowej? Zwykle są to okolice 5000-6000 zł brutto miesięcznie. A ile zarabia kucharz w dobrej restauracji, należącej do topowych lokali w okolicy? Tutaj kwoty są wyższe, często sięgają 6000–8000 zł brutto, a w najlepszych miejscach mogą być jeszcze wyższe.
Idźmy dalej: ile zarabia kucharz w hotelu? To zależy od standardu obiektu – w trzygwiazdkowych hotelach można liczyć na najniższe zarobki w branży, ale w luksusowych hotelach stawki zbliżają się do poziomu topowych restauracji. W firmach cateringowych płace są umiarkowane, zwykle 5000–6000 zł brutto.
Zarobki kucharza w Polsce i za granicą
Średnie zarobki kucharzy w Polsce kształtują się na poziomie 5000–7500 zł brutto. Podobnie wygląda sytuacja w wielu krajach UE – to, ile zarabia kucharz w Polsce, jest zbieżne z wynagrodzeniem w branży w państwach Europy Środkowej, takich jak Czechy czy Słowacja.
Nadal wypadamy słabiej w porównaniu z Zachodem. W Niemczech czy w Austrii kucharz w przeciętnej restauracji może liczyć na 2500-3500 euro na miesiąc – po przeliczeniu jest to ok. 10000-15000 zł. Zdobycie odpowiedniego wykształcenia i doświadczenia umożliwia robienie kariery również za granicą.
Zarobki a umiejętności kucharza
Warto podkreślić, że to, ile zarabia dobry kucharz, różni się od pensji kucharza przeciętnego czy osoby dopiero rozpoczynającej karierę. Wynagrodzenie może wzrosnąć nawet dwukrotnie, jeśli pracownik potrafi zarządzać zespołem, zna kuchnie świata, posługuje się nowoczesnymi technikami kulinarnymi czy potrafi estetycznie prezentować potrawy.
Cenione są także umiejętności organizacyjne i znajomość zasad HACCP. Szczególną przewagę na rynku daje połączenie kwalifikacji kucharza i dietetyka czy intendenta – takich pracowników potrzebują zwłaszcza coraz popularniejsze na rynku firmy oferujące diety pudełkowe. Doświadczeni kucharze, którzy rozwijają swoje talenty, mogą liczyć na oferty z prestiżowych lokali i hoteli.
Pensja kucharza – jak ją podnieść?
W zawodzie takim jak kucharz zarobki zależą przede wszystkim od tego, jakie ma on kompetencje. Choć bycie kucharzem nie wymaga zawsze formalnego wykształcenia, to każdy kurs i każde doświadczenie zawodowe realnie wpływa na to, ile kucharz zarabia. Podstawowe stanowiska są dostępne także dla osób bez przygotowania, jednak rozwój umiejętności daje wymierne korzyści finansowe.
Jednym z najlepszych sposobów na zwiększenie swojej wartości na rynku pracy jest udział w szkoleniach, takich jak Kurs Kwalifikacji Zawodowej Kucharz. To nie tylko nauka praktycznych umiejętności, ale także potwierdzenie kwalifikacji, które dla pracodawców jest sygnałem profesjonalizmu. Dzięki temu zarobki kucharza mogą wzrastać szybciej a perspektywy zatrudnienia stają się dużo lepsze.
HGT.02 (kod zawodu: 512001) umożliwia również rozpoczęcie własnej działalności. Na początku jednak zawsze warto zdobyć doświadczenie w lokalu należącym do kogoś innego, w charakterze pracownika – choćby po to, aby przyjrzeć się błędom i niedociągnięciom i wyeliminować je we własnej firmie.